Doen in Dalmatië

8x doen in Dalmatië

De leukste uitstapjes in Dalmatië met kinderen

Adembenemende natuur, historische schatten, levendige dorpjes en gezellige campings. Dalmatië is het meest zuidelijke deel van Kroatië. Hét deel van Kroatië waar maar liefst 5 van de 7 nationaal parken liggen! Maar in Dalmatië vind je nog meer… In dit blog: de 8 allerleuke uitstapjes in Dalmatië voor een heerlijke vakantie (met kinderen).

Het uitzicht over Dubrovnik

Dubrovnik, de ‘Parel van de Adriatische Zee’. Een van de vele stadjes in Kroatië dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Een must do hier is een wandeling over de stadsmuren. Dan heb je verbluffend uitzicht over de stad! Tip: doe dit in de ochtend, dan is het nog niet zo druk.

Met je ticket voor de stadsmuren kun je trouwens ook Fort Lovrijnac bezoeken. Dit fort ligt op een hoge rots net buiten de stad. Ben je Game of Thrones-fan? Dán ken je het fort als ‘The Red Keep’ in de fictieve stad King’s Landing. Hoe dan ook, zeker gaan zien dit fort!

Dubrovnik wordt ook wel de Parel van de Adriatische Kust genoemd.

Shoppen in Split

Split is de hoofdstad van Dalmatië én de grootste stad van de streek. Logisch dat je hier ongelooflijk goed kunt shoppen! Waar je precies moet zijn? In het winkelcentrum ‘Mall of Split’. Daar vind je meer dan 200 winkels, meerdere restaurants én een bioscoop. Het winkelcentrum ligt iets buiten het centrum en is gloednieuw. Liever winkelen in de oude binnenstad? Ga dan naar Marmontova en struin door de straatjes met zowel kleine, lokale shops als grote modeketens. Oh, nog een tip: bezoek de Stari Pezar voor plaatselijke producten als olijfolie, groenten en wijn.

Shoppen in Dalmatië? Dan moet je in Split zijn.

Plitvice meren: Wauw!

Het Nationaal Park Plitvice lijkt wel uit een sprookje te komen. Overal is het groen, de meren zijn super helder – zó helder dat je de vissen ziet zwemmen – en dan die watervallen… Je camera draait hier overuren! Alles is mooi en daarvan wil je he-le-maal niets missen. Volg daarom een van de wandelroutes over de houten bruggetjes en laat die pracht en praal van de natuur over je heen komen. Dankzij de wandelroutes met diverse afstanden, kies je zelf hoe lang je in dit park ronddwaalt. Weetje: de Plitvice meren liggen in het binnenland van Dalmatië. Een stukje rijden vanaf je camping, maar het is het zó waard. Ook voor kinderen!

Het Nationaal Park Plitvice meren in Dalmatië lijkt wel uit een sprookje te komen.

Pag met zijn maanlandschap en lekker eten

Verblijf je op een camping in het noorden van Dalmatië? Dan ben je in no-time op het eiland Pag. Hiervoor rijd je gewoon met de auto over de Paski brug, die je voor de kust van Zadar vindt. Het leuke aan het eiland Pag is dat landschap compleet verschilt dan dat in de rest van Dalmatië. Het lijkt wel een maanlandschap met al die witte rotsen! Erg bijzonder. En de specialiteiten van Pag? Dat zijn lamsvlees, schapenkaas en zeezout… dat laatste wordt óp het eiland gewonnen.

Op het eiland Pag in Dalmatië vind je een bijzonder maanlandschap.

Fun Park Biograd

Fun Park Biograd is het allereerste pretpark van Kroatië. Het park heeft leuke achtbanen, een groot reuzenrad en spannende attracties. Nieuw dit jaar is de virtual reality ride waarin je de strijd aangaat met monsters en aliens. Het park is vrij compact, maar zeker leuk voor een dagje stappen met de kids!

Krka watervallen: nog zo’n wauw!

Een natuurparel net als de Plitvice meren: de Krka watervallen. De bekendste en spectaculairste waterval in dit park is de Skrandinski Buk. Eigenlijk zijn dat 17 watervallen in 1. Via het wandelpad bewonder je deze waterval van alle kanten. Ook hier geldt: hoe eerder je er bent, hoe minder druk het is. Bezoek je de Krka watervallen in de zomer? Neem je zwemspullen mee, want in het lage gedeelte kun je lekker spetteren! Geweldige ervaring, ook voor de kids.

Ook Nationaal Park Krka watervallen vind je in Dalmatië.

Het zee-orgel van Zadar

Aan de boulevard in Zadar liggen wel héél bijzondere trappen. Deze trappen zijn een groot muziekinstrument waarbij de zee de muziek maakt. Hoe dan? De golven slaan tegen de trappen en bespelen zo het waterorgel dat daaronder verstopt zit. Zo zorgt de beweging van de zee voor muziek. En… in de buurt van het zee-orgel zie je in het donker ook nog een spectaculair lichtspel. Een grote cirkel met zonnemodulen verandert ’s avonds in een soort seventies-dansvloer, óp het geluid van het zee-orgel. Er mág gedanst worden ✌

In Zadar in Dalmatië vind je wel heel bijzondere trappen.

Surf’s up

Windsurfen, kitesurfen, waterskiën, jetskiën, banaanvaren… een camping in Dalmatië ligt altijd dicht bij of direct aan zee. Het strand is meestal een kiezelstrand, dus neem je waterschoenen mee om optimaal te genieten in dat kraakheldere zeewater.

Heb je door deze tips zin gekregen om naar Dalmatië te gaan? Bekijk hier alle campings in deze zonovergoten regio.

Ander leuk blog over Kroatië: