De Jura: woest, wild en wow!

Collega Sebas zocht de perfecte camping en vond deze in camping Le Fayolan. Waarom deze perfect was lees je hier.

De kids wilden glijbanen, animatie en avontuur. Wij zochten een vleugje rust, natuur en niet té duur. Altijd lastig, die zoektocht naar de perfecte campingtrip. Zeker als je in onderhandeling moet met 3 mini-tieners (7, 9 en 11 jaar) met gepeperde debatvaardigheden als de vakantieplannen op tafel komen. Gelukkig hadden we één aanknopingspunt: de afstand. Niet te ver deze keer. Maximaal 7 uur rijden. Zo belandden we op onbekend terrein. In de woeste Jura. En wow… dat is écht wel een paradijsje!

Bergen, meren, grotten en watervallen

De Jura -in Frankrijk by the way- is een potig berggebied op de grens met Zwitserland. In dit groene voorportaal van de Alpen heeft de natuur het voor het zeggen. En af en toe legt ze je het zwijgen op bij het zien van zoveel moois: hemelsblauwe meren, dromerige dalen, dennenbossen zonder einde, watervallen, grotten, enzovoorts. Maar ook Eftelingachtige dorpjes met -en dat vonden we niet erg- gastronomische cadeautjes!

Op campingvakantie naar Jura met haar helderblauwe water. Collega Sebas geeft zijn beste tips.

Camping Le Fayolan: 9 op 10

Ons oog viel op Le Fayolan aan het meer van Clairvaux-les-Lacs: een schot in de roos. Dit is een échte familiecamping. Uitstekende voorzieningen. Speeltuinen, glijbanen, zwembaden (ook overdekt want in de Jura drijft er af en toe een humeurig wolkje voorbij). Het terrein, gezegend met een royale dosis schaduwrijke weelde, is terrasvormig aangelegd. Natuurlijk, wij zaten weer helemaal bovenin, onze kuitspiertjes werden op de proef gesteld. Maar de beloning was móói joh! 

“Dat uitzicht op het meer vanaf onze stacaravan… 100 % genieten”

Prachtige uitzichten in de Jura. De beste tips voor een vakantie in de Jura lees je op het Vacansoleil blog.

Cool voor kids én tieners

De kinderen vonden de camping supercool. Ook ’s avonds. Dan trekt iedereen naar het grote plein, het theater van de animatie crew. Elke keer de boel op stelten met shows, spelletjes en halve popfestivals. Fun factor 10. Wat hebben ze zich geamuseerd. Grote ogen vol bewondering toen de Franse(?) versies van Katy Perry en Justin Bieber op podium stonden te swingen.

Land van de meren

Le Fayolan ligt aan het meer van Clairvaux-les-Lacs. Een fijn zandstrandje, helder water met een aangenaam temperatuurtje. In de Jura wemelt het van deze meren. Hemels om in te zwemmen, zoals het meer van Chalain. Maar ook fantastisch om te zien. Tip: neem de vijf sterren panoramaroute rondom het reusachtige stuwmeer van Vouglans. Je ziet zelf wel waar je uit moet stappen om een foto te maken!

Zeven watervallen op een rijtje

Zeven machtige watervallen diep verscholen in de groene bossen, alleen te voet bereikbaar. De magisch mooie watervallen van Hérisson moet je bezoeken. Zin in avontuurlijke wandeling (lees: klauterpartij) langs trappetjes, paden en kronkels van een wispelturige bergrivier? Doen! In de verte hoor je volgende cascade al klateren. Af en toe kun je pootje baden. Ben je niet bang voor een natte broek? Soms kun je een kijkje nemen achter het watergordijn.

“Trek stevige wandelschoenen aan. En neem droge kleren mee!”

Op campingvakantie naar Jura met haar prachtige natuur. Collega Sebas geeft zijn beste tips.

Het einde van de wereld?

Bij Baume-les-Messieurs rijd je een doodlopende weg in. De natuur houdt je hier de wacht aan. Halt, niet verder! zeggen de loodrechte kliffen die zelfs de moedigste bergbeklimmers op de knieën krijgen. Alsof dit het einde van de wereld is. Maar wat voor een einde. Het schattige dorpje in het dal oogt als een eeuwenoud sprookje. Volgens officiële verkiezingen behoort Baume-les-Messieurs tot de mooiste kleine wonderplaatsjes van Frankrijk. Een slentering door de smalle straatjes zegt genoeg. Maar het uitzicht op die groene bergmuren is dé attractie. Spannend voor de kids: een bezoekje aan de beroemde grotten.

Verplicht proeven!

Tja, die terrasjes in Clairvaux-les-Lacs waren niet te weerstaan. Zeker proeven: Comté, een kruidig bergkaasje, de absolute delicatesse van de regio, met dank aan de Montbéliard-koeien en de sappige graslanden van de Franche-Comté. Proosten doe je met een glaasje Cremant du Jura, een mousserende streekwijn die je vakantiedag een feestelijk tintje geeft.

2 gedachten over “De Jura: woest, wild en wow!”

  1. Ik krijg gewoon weer zin om te gaan! We zijn vorige week teruggekomen van n weekje Le Fayolan, maar na dit verhaal wil ik zeker terug, want we hebben nog lang niet alles gezien! Super!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.