kamperen-plitvice-meren

De prachtige Plitvice meren bezoeken: info, tips & campings

Het mooiste nationale park van Europa? De Plitvice meren zijn wat ons betreft een goede kanshebber. Het nationaal park met 16 meren en 90 watervallen is enorm groot, divers en zeker een bezoek waard als je in deze regio kampeert. In dit blog delen wij het ontstaan, praktische tips, de beste reistijd en de mooiste campings in de buurt (of net iets verder) van de Plitvice meren.

Het ontstaan en de grootte van het Plitvice meren park

Nationaal park Plitvice (dicht bij het dorp Plitvička Jezera) is het oudste en grootste nationale park van Kroatië en staat sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst voor beschermde natuurgebieden. Door stroming van de Koranarivier zijn er dammen ontstaan van wit gesteente van kalk (travertijn). Deze dammen zorgden voor 16 meren die nu met elkaar verbonden zijn via 90 watervallen.

Het watervallenpark valt in twee provincies, namelijk Lika-Senj voor 90.7% en in Karlovac voor 9.3% en is maar liefst 300 km2 groot. Dat is ongeveer drie keer zo groot als de stad Utrecht! De meeste bezoekers komen voor de diepblauwe en smaragdgroene meren, terwijl de meren slechts 1% van het hele park in beslag nemen.

kamperen-plitvice-meren

Boven- en benedenmeren van Plitvice

Plitvice heeft twee gedeeltes: de boven- en benedenmeren, ook wel Gornja en Donja genoemd. De meren in beneden gedeelte van het park zijn kleiner, ondieper, maar wel het populairst. Hier loop je over vlonders op de meren en kom je uiteindelijk uit bij Veliki Slap. Deze hoogste waterval van het park is maar liefst 79 meter hoog en deze mag je dus absoluut niet overslaan. Afhankelijk van welke route je loopt, kom je er na of er voor langs een mooi uitzichtpunt op deze waterval.

In het bovenste gedeelte van het park loop je door dichte bossen en kom je langs talrijke watervallen. Hoe verder je wandelt, hoe rustiger het wordt. Bij de bovenmeren heb je meer ruimte om een pauze te nemen en lekker te picknicken.

Voorbereiding en praktische informatie

Voordat je een bezoek brengt aan het toeristische Nationaal Park Plitvice, is het handig om de volgende informatie te raadplegen:

Navigatieadres

Om de drukte te verspreiden kun je de Plitvice meren op twee manieren bezoeken: namelijk vanaf ingang 1 en 2. Afhankelijk van welke route je wilt lopen, kun je bepalen of je gebruik maakt van ingang 1 of 2.

Parkeren

Bij beide ingangen zijn grote parkeerplaatsen aanwezig. Parkeren kost ongeveer 1 euro per uur.

Openingstijden

Het nationaal park is het hele jaar geopend. De openingstijden verschillen echter per seizoen. Kijk daarom voor vertrek altijd even op de website.

  • Zomer: 7:00 – 20:00 uur.
  • Lente en herfst: 8:00 – 18:00 uur.
  • Winter: 9:00 – 16:00 uur.

Entreeprijzen

De kosten variëren, afhankelijk van het seizoen en de tijd dat je het park bezoekt. De eventuele trein- en bootritje zijn inbegrepen in de prijs.

  • Volwassenen betalen in het hoogseizoen ongeveer 40 euro en kinderen 16 euro. Je kunt ervoor kiezen om het park in het hoogseizoen na 16 uur te bezoeken voor een gereduceerd tarief. Over het algemeen is het park dan ook rustiger.
  • Kinderen tot 7 jaar zijn gratis.
  • Kinderen van 7-18 jaar en studenten krijgen korting.

Wandelroutes

  • Vanaf ingang 1: routes A, B, C en K
  • Vanaf ingang 2: routes E, F, H en K

Vanaf ingang 1 en 2 kun je verschillende routes lopen. De routes variëren tussen de 2 en 8 uur wandelen. Als je slechts 2 tot 4 uur de tijd hebt, dan zul je moeten kiezen of je het hoge of lage deel van het watervallenpark wilt bezoeken. De meeste bezoekers kiezen voor het lage deel (route A, B of F), aangezien je dan de hoogste waterval tegenkomt. Heb je meer dan 4 uur de tijd? Dan kun je beide delen van het park bezoeken. Route C en H duren ongeveer 4 tot 6 uur, inclusief treinrit en boottocht. Liever alles wandelen? Dan kun je in 8 uur het hele park zien via route K, die vanuit beide ingangen vertrekt.

Welke wandelroute is verstandig met jonge kinderen?

Het is aan te raden om het park pas te bezoeken als je kinderen 3-4 uur kunnen lopen. De paden en hellingen kunnen bij regen glad en blubberig zijn en zijn dus niet geschikt voor kinderwagens. Ook de vlonders in het park zijn smal en hebben geen leuningen. Met jonge kinderen kun je het beste kiezen voor route A, B, E of F. Route A en B gaan door het lage deel van het park, waarbij B net iets uitgebreider en ongeveer 1 uur langer duurt inclusief boottocht. Het hoge gedeelte bezoek je via route E en duurt ongeveer 2-3 uur inclusief treinrit en boottocht. Tot slot kun je met jonge kinderen voor route F kiezen. Deze route door het lage gedeelte duurt 3-4 uur, inclusief treinrit en boottocht.

Alle wandelroutes voor de Plitvice meren inclusief wandelkaart.

Kamperen-Plitvice-meren-Kroatie

Honden

Honden zijn toegestaan in het park, mits ze zijn aangelijnd.

Zwemmen

Hoe verleidelijk het ook kan zijn, zeker als de temperaturen in het hoogseizoen oplopen tot zo’n 30 graden, mag je helaas niet zwemmen in deze diepblauwe meren en watervallen. Mochten je dit jammer vinden, dan raden wij aan om de Krka watervallen te bezoeken. Hier is zwemmen toegestaan.

Restaurants

Het is aan te raden om zelf eten mee te nemen, gezien er weinig restaurants in het park zijn. Zeker als je de lange route loopt, kom je weinig eetgelegenheden tegen.

Beste reistijd om de Plitvice meren te bezoeken

De Plitvice meren zijn het hele jaar geopend. En dat is niet voor niets. Ieder jaargetij heeft zijn voor- en nadelen. Zo zijn de watervallen in de lente extra krachtig en is het park nog lekker rustig. Uiteraard kan het weer in het voorjaar wisselvallig zijn. In de zomer heb je over het algemeen aangename temperaturen en zijn de meren in het zonnetje extra mooi van kleur. Een nadeel is dat het park extra druk is in het hoogseizoen. Koop daarom vooraf al je tickets online en ga extra vroeg naar het park of maak gebruik van het gereduceerde entreeticket van 16-20 uur. Tot slot is Plitvice ook bijzonder om te bezoeken in de herfst of winter. De bomen zijn prachtig van kleur of met een beetje geluk zie je het park in de winter ondergedompeld in de sneeuw. Trek goede wandelschoenen aan, want de wandelpaden kunnen glad en blubberig zijn.

herfst-plitvice-meren

Is het leuk om de Plitvice meren te bezoeken met kinderen?

Het is zeker leuk om de Plitvice meren te bezoeken met (jonge) kinderen. De watervallen en meren zijn ontzettend indrukwekkend. Daarnaast zijn de routes afwisselend, van hellingen, tot smalle vlonders en prachtige uitzichtpunten. Neem een verrekijker mee, want je kunt hier de bruine beer, wolf, vissen en veel vogelsoorten spotten. Het is echter belangrijk dat je kinderen de kortste route (2-3 uur) kunnen lopen. Zoals eerder beschreven is Plitvice geen buggyproof park. Je kunt wel gebruik maken van het treintje en de boot, zodat je tussendoor lekker uit kan rusten. Ook zijn er diverse plekken langs de route waar je kunt pauzeren of picknicken.

Tot slot is het leuk om samen voorafgaand aan de kampeervakantie de film van Winnetou en de schat van het Zilvermeer te kijken. Deze kinderfilms zijn hier opgenomen. Hierna kunnen jullie vast niet meer wachten om zelf op avontuur te gaan in dit prachtige park.

Kamperen-Plitvice-Kroatie

Campings in de buurt van Plitvice

In de buurt van de turquoise meren vind je leuke familiecampings om te overnachten. Wil je net als de Plitvice meren kamperen in een groene omgeving midden in de bossen? Of verblijf je liever aan de Adriatische kust en rijd je liever een stukje voor een dagtrip naar de watervallen? Gelukkig kun je bij Vacansoleil een keuze maken tussen beide opties:

Plitvice Holiday Resort – 9 km

Op slechts 10 minuten rijden van de Plitvice meren vind je de terrassencamping Plitvice Holiday Resort. Een kleine, rustige camping tussen de hoge dennenbomen. De ideale en dichtstbijzijnde uitvalsbasis voor een bezoek aan de sprookjesmeren van Plitvice.

Plitvice-holiday-resort-camping

Camping Premium Zadar – 120 km

Twijfel je tussen een vakantie midden in de natuur of aan het strand? Dan weten wij een perfect adresje! Vanaf glampingparadijs camping Premium Zadar sta je zo op het strand én binnen 1,5 uur bij Nationaal Park Plitvicemeren. Ook de Krka watervallen liggen binnen handbereik.

camping-premium-zadar-plitvice

Camping Zaton Holiday Resort – 128 km

Direct aan de Adriatische zee in Nìn vind je de grote en luxe camping Zaton Holiday Resort. Sta vroeg op om de benen de strekken bij de meren van Plitvice. Eenmaal terug op de camping kun je heerlijk relaxen op het zandstrand of bijkomen in het bubbelbad.

camping-zaton-holiday-resort-plitvice

Camping Park Soline – 143 km

Tot slot ligt de leuke en niet al te grote familiecamping Park Soline op rijdafstand. Hoe heerlijk is om een verkoelende duik in zee te nemen na een actieve dag bij de Plitvice meren?! Mochten de kinderen nog energie over hebben, dan kunnen ze bij Park Soline los op de springkussens in het water.

Camping-park-soline-plitvice

Nog geen keuze kunnen maken? Bekijk hier ons volledige aanbod: alle campings in Kroatië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *