Een kijkje in de keuken van chef-kok Roberto, met Sardijns recept!

Sardinië, Italiaans eiland/paradijs/kampeerwalhalla in de Middellandse Zee. Het was de bestemming van Felice, globetrotter van het bekende Italië-blog Ciaotutti.nl. Op uitnodiging van Vacansoleil verkende ze het eiland. Uitvalsbasis: camping Bella Sardinia. Hoogtepunten: het kleurrijke dorpje Bosa (o die markt!), de prachtige stagni (meertjes waar je flamingo’s kunt spotten) én de hagelwitte kwartsstranden (je weet niet wat je ziet). Gaan jullie met haar mee op ontdekkingsreis op Sardinië?

Wat eet je op een Italiaans eiland?

Juist, zeevruchten en vis! Op Sardinië zijn ze maar wat trots op hun specialiteiten. Op camping Bella Sardinia werd ik uitgenodigd door Luca, de gastheer van het restaurant, om zelf een Sardijnse maaltijd te komen bereiden, samen met chef-kok Roberto. Op het menu: spaghetti vongole pomodorini e bottarga, spaghetti met venusschelpen, tomaat en bottarga.

“Op Sardinië zijn ze maar wat trots op hun specialiteiten!”

Op het menu: spaghetti vongole pomodorini e bottarga, spaghetti met venusschelpen, tomaat en bottarga

We beginnen met het schoonmaken van de schelpen door ze tegen de rand van de wasbak aan te slaan en ze af te spoelen onder koud water. De tomaten worden gesneden en in een hete pan op het vuur gezet. We voegen de schoongemaakte schelpen en heerlijk geurende Sardijnse olijfolie toe. Langzaam ploppen de schelpen open. Een flinke scheut wijn en de gekookte spaghetti erbij en het vuur kan bijna uit. Even roeren en klaar is Roberto!

Het geheim van de chef

De spaghetti wordt door Roberto en Luca met liefde op de borden geschikt. Dan komt het geheim van de chef: bottarga! Dat zijn de gedroogde eitjes van de harder, tonijn of zwaardvis. Een typisch Sardijnse specialiteit. De bottarga wordt fijngemalen in een potje verkocht of in blokken, zodat je het net als bijvoorbeeld Parmezaanse kaas kunt raspen. Het heeft een sterke vislucht, maar de smaak is heerlijk! Een kleine beetje bottarga over het gerecht zorgt samen met de peterselie en nog wat olijfolie voor de ultieme finishing touch.

Een kijkje in de keuken van een Sardijnse chefkok - Vacansoleil blog

“Je kunt dit gerecht ook eenvoudig zelf bereiden.”

Mocht je tijdens je vakantie op Sardinië in de buurt zijn van een vismarkt en een heerlijke maaltijd op tafel willen zetten, dan heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Vongole (venusschelpen)
  • Kerstomaatjes
  • Bottarga (een theelepel pp)
  • Peterselie (voor de garnering)
  • Scheut olijfolie
  • Scheut witte wijn
  • Spaghetti (ongeveer 100 gram pp)

Tip van chef-kok Roberto: een glas Vermentino (Sardijnse witte wijn)

Aanschuiven bij het restaurant op de camping

Maar waarom niet lekker aanschuiven bij het restaurant op de camping? Chef-kok Roberto kan dit gerecht bereiden als de beste! Samen met een glas Vermentino (Sardijnse witte wijn), geserveerd door Luca, kon onze lunch in ieder geval niet meer stuk.

P.S. Vergeet vooral niet seadas als toetje te bestellen. Dit Sardijnse gerecht bestaat uit gefrituurd deeg met daarin verschillende kazen, sinaasappel en citroen. Samen met de poedersuiker en honing smelt het op je tong.

Ik zeg, heerlijk Sardijns genieten, buon appetito!

 

3 gedachten over “Een kijkje in de keuken van chef-kok Roberto, met Sardijns recept!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *