De vakantie van Sabine van Ohmyfoodness in de Vendée.

Ohmyfoodness: Bezoeken in de Vendée: Les Sables d’Olonne

Blogger Sabine van het blog Ohmyfoodness ging met Vacansoleil naar camping La Dune des Sables in de Vendée. Hoe deze foodie genoten heeft in Frankrijk lees je hieronder! 

De Vendée

Het is alweer een paar weken geleden dat ik een weekje in het mooie Frankrijk vertoefde. Het mooie Frankrijk van de wijn, het lekkere weer, de uitgestrekte stranden en het heerlijke eten. Door Vacansoleil werd ik begin dit jaar uitgenodigd om één van hun campings te ontdekken. Aangezien ik zelf dit jaar al naar Spanje op persreis ging en naar Italië op vakantie ga, koos ik voor Frankrijk. Uiteindelijk werd het ’t plaatsje Les Sables d’Olonne in de Vendée. Les Sables d’Olonne ligt op een uur of negen rijden vanaf Utrecht. Een prima afstand om in een dag te rijden, vooral als je met iemand kunt afwisselen. Op de tolwegen kun je lekker doorscheuren! Hoewel ik van tevoren helemaal niets wist over Les Sables d’Olonne, was ik positief verrast. Het is geen Middellandse Zee gebied, het is niet Zuid-Frankrijk maar dit plekje aan de westkust mag je eigenlijk niet overslaan.

Les Sables d’Olonne

Ik heb me laten vertellen dat Les Sables d’Olonne één van de mooiste stranden heeft van West-Frankrijk en ik kan daar best inkomen. Wanneer het eb is kun je meters over het strand lopen voordat je bij de zee bent. Het verschil tussen eb en vloed is enorm, misschien wel een meter of dertig. Op de foto was het eb; zodra het vloed werd steeg het water tot de randen van de strandterrassen. Deze zijn trouwens een prima plek om verkoeling te zoeken. Drink er een wijntje of ga er lekker eten (mosselen!). Houd er wel rekening mee dat je bij de meeste restaurants pas vanaf een uur of zeven ’s avonds kunt dineren. Maar de meeste zijn voor een klein hapje wel de hele dag geopend.

Sabine van Ohmyfoodness ging naar de Vendée met Vacansoleil. Lees hier haar ervaring!

Struinen over de boulevard

Ben je het strand even zat dan kun je heerlijk struinen over de boulevard waar je wederom veel leuke restaurants tegenkomt, evenals de typische toeristenwinkels met de nodige souvenirs. Ietwat verscholen achter de boulevard ligt het centrum van Les Sables d’Olonne. Dat is klein, maar fijn. Je vindt er leuke boetiekjes, veel lingeriezaken (je bent immers in Frankrijk) en diverse specialiteitenwinkels. Eén tip: check vooraf wel de openingstijden van de winkels voordat je in de auto stapt, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan. Ik spreek uit ervaring, merk je dat?

Tips

Les Sables d’Olonne is het beste te bereiken per auto, er zijn voldoende parkeerplaatsen. Als ik je één tip mag geven: de parkeergarage onder casino Les Atlantes is het meest ideaal. Klein, donker en ietwat krapjes maar vanaf hier loop je binnen twee minuten op de boulevard en vanaf daar direct het strand op. Heel handig. Gratis shoptip van mij: als je de parkeergarage uitloopt heb je na een meter of 20 aan je linkerhand een hele toffe winkel zitten met Marokkaanse producten waaronder tassen gemaakt van Marokkaans leer. Práchtig. Mijn schoonmoeder en -zusje kunnen dit beamen. Zeker even een kijkje nemen (en afdingen op de prijs als je iets koopt).

Les Halles

Voor de liefhebbers onder ons is er naast alle lekkere wijnen en het heerlijke eten ook nog wat vertier te vinden in Les Halles. Op internet wordt dit verkocht als ‘foodhal’ maar het is niet te vergelijken met de foodhallen die wij kennen. Eigenlijk is Les Halles vooral een overdekte versmarkt waar de Fransen terecht kunnen voor hun groenten, fruit, vlees, vis en uiteraard kazen. Het is geen plek om een hapje te eten, maar wel de ideale locatie om verse producten mee te nemen om ’s avonds mee te koken op de camping.

Sabine van Ohmyfoodness bezocht de foodhall Les Halles tijdens haar vakantie in de Vendée. Lees er alles over in ons blog!
Aan de achterzijde van Les Halles (aan Rue des Halles) vind je een heel klein winkeltje waar waanzinnige Franse producten worden verkocht. Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard om even binnen te kijken. Ik kocht er repen chocolade met salted caramel vulling en een mooie vinaigrette met sjalotjes. Uiteraard kun je er ook terecht voor paté en andere Franse producten.

Quartier de L’Ile Penotte

Als je klaar bent met zwemmen, relaxen aan het strand en/of het winkelen raad ik je aan nog even door Quartier de L’Ile Penotte te lopen. Het is klein en je loopt er dus in no-time doorheen maar de huizen in dit wijkje zijn voorzien van de meest prachtige kunstwerken. Allemaal gemaakt van schelpjes! De huizen zijn allemaal nog in gebruik, maar de bewoners zullen vast gewend zijn aan de foto’s makende toeristen. Ieder huis ziet eruit om door een ringetje te halen. Het levert leuke foto’s op en je hebt het idee even op een totaal andere plek te zijn.

Sabine van Ohmyfoodness ging naar de Vendée. Lees haar ervaring op ons blog.

Campings in de omgeving van Les Sables d’Olonne

De Vendée is een echte campingregio. Als klein meisje ging ik hier met mijn ouders al kamperen en hotels ben ik tijdens mijn afgelopen trip ook niet echt tegengekomen. Ik heb een paar campings voor je opgezocht die dicht in de buurt liggen van Les Sables d’Olonne en die de moeite waard zijn. Komen ze!
Camping L’Océano d’Or – Jard-sur-Mer

Camping Les Dunes – Bretignolles-sur-Mer

Camping La Dune des Sables – Les Sables d’Olonne

Camping Domaine de Beaulieu – Givrand

Sabine van Ohmyfoodness geeft tips voor campings in de Vendée, lees ze hier.

Kortom: misschien is de Vendée niet een regio waar je snel voor kiest als je zoekt naar een zomerbestemming, maar het is er echt heel leuk! Voornamelijk Les Sables d’Olonne is een heerlijk plaatsje om een week te vertoeven. Ook in de omgeving is er nog genoeg te doen.

Ben jij wel eens in de Franse Vendée geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.