De mooiste rotsstranden staan hier op een rijtje.

Ongewoon mooi: 5 unieke rotsstranden

Hier vind je de mooiste rotsstranden

Deze week speuren we naar de mooiste stranden van Europa. Van de verleidelijkste bounty beaches tot unieke andere stranden. Vandaag een ruwe diamant: de rotsstranden.

Waaraan denk jij bij het woord “droomstrand”? Aan zo’n loom uitgesponnen zandtapijt met wuivende palmbomen? Hagelwit zand en turquoise zee? Ik wel. Vroeger dan. Totdat ik de rotsstranden ontdekte. Ik was om. Dát zijn pas droomstranden.

Waarom rotsstranden?

Rotsstranden zijn anders.  Rotsstranden liggen vaak op goed verstopte plekjes waar het heerlijk rustig is. Het geruis van de golven, het zonlicht op de rotsen. Daar zit je dan: op zo’n paradijselijk strookje zand of kiezel. Ga je ’s ochtends vroeg op pad? Dan is er vaak geen kip te doen. Heb je dat paradijsje voor jezelf.

Rotsstranden zijn kleiner, knusser en intiemer. Rotsstranden zijn romantisch. En … rotsstranden zijn super voor de kids – ze kunnen er klauteren op de stenen of met een duikbril op de zeebodem afspeuren naar schelpen en schatten. Het water is er kraak en kraakhelder. Iets voor jullie?

Waar vind je de mooiste rotsstranden?

We hebben 5 beeldschone rotsen in de branding voor je opgespoord:

1. Algarve, Portugal – Praia da Dona Ana

Een sprookjeslandschap aan zee, dát is het strand van Praia da Dona Ana aan de Portugese zuidkust. Dit is het meest gefotografeerde strand van de Algarve. Je ziet wel waarom. Hier kust de Middellandse Zee de Atlantische Oceaan … machtige rotsformaties klimmen uit de zee omhoog en ’s avonds, tijdens de zonsondergang, kleurt alles goud.

Rotsstrand in Portugal

Check die foto maar, zo is het echt. Praia da Dona Ana ligt 2 kilometer van Lagos, de prachtige stad van de grote ontdekkingsreiziger Hendrik de Zeevaarder. Maar waarom de wereld ontdekken als het hier zó mooi is?

Dit strand zelf ontdekken? Dat kan vanaf camping Turiscampo.

En als je er toch bent … beleef het ultieme wauw-gevoel en maak een boottochtje naar Ponta de Piedade. En dobber hier door een doolhof van kliffen, grotten en spelonken. Een natuurwonder gebeeldhouwd door eeuwen van wind en water. Magisch!

2. Spanje, Costa Brava – Begur

Mooiste rotsstrand in Begur in Spanje.

Ook aan de Costa Brava in het noorden van Spanje wemelt het van de puike rotsstranden. Costa Brava betekent ruige kust. Het ruigste rotsstrand? Moeilijk te zeggen, maar de baaien bij Begur benaderen de idyllische perfectie. Rondom dit schattige stadje vind je acht baaitjes. Pak je strandboeltje en plof neer in baai van Aiguablava, Sa Fonda, Sa Riera of Sa Tuna. Tip: ga ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Dan is het hier lekker rustig.
Leuke camping in de buurt: camping Mas Patoxas.

3. Frankrijk, Bretagne – Finistère en Côte d’Emeraude

In Frankrijk vind je in Bretagne mooie rotsstranden.

Naar het strand in Frankrijk? De Côte d’Azur en de Languedoc-Roussillon staan op veel verlanglijstjes. Maar vergeet Bretagne niet. Je treft hier zowel uitgestrekte zandstranden als ruige rotsstranden. Houd je van een mysterieus sfeertje? Dan moet je echt naar Finistère: een knappe kustlijn met inhammetjes, kliffen, vuurtorens en dromerige vissersstadjes. Ook aan de Smaragdkust (Côte d’Emeraude op de landkaart) kom je aan je trekken. Extra mooi: de 200 jaar oude Belle Epoque villa’s: de romantische strandpaleizen van de rijke lieden van toen (én nu).

De ruige kust van Bretagne is 1430 grillige kilometers lang. Voordeel: een mooi strandje is altijd dichtbij.

4. Italië, Toscane – Elba

Op het eiland Elba vind je een van de mooiste rotsstranden.

En dan nu Napoleon achterna. De Franse keizer werd in 1814 verbannen naar het Italiaanse eiland Elba. Volgens ons geen straf. Elba is prachtig. Zeker op het strand van Capo Bianco bij Portoferraio. Hier word je echt wel even stil: kraakheldere zee, een lang smal strand en een loodrechte muur van krijtwitte rotsen (met heel veel groen op de toppen). Elba ligt in de Middellandse zee, maar je waant je op een heel-ver-weg-eiland.

Hoe je op Elba geraakt? Met de boot vanuit Piombino aan de kust van Toscane. Vanaf camping Park Albatros ben je er zo.

5. Frankrijk, Corsica – Porto-Vecchio

Op Corsica heb je een van de mooiste rotsstranden.

Nog zo’n eiland waar je je hart aan gaat verliezen: Corsica. Hoort bij Frankrijk, voelt Italiaans. Plage de Palombaggia is een parel van een rotsstrandje, pakweg 20 kilometer ten zuiden van het oude zeeroversstadje Porto-Vecchio. Blikvanger is ‘de boom in de zee‘. Neem de tijd en laat het uitzicht op je inwerken. En doe dan een zwemwedstrijdje: wie het eerst bij de grote, witte rotsen is!
Aanrader: Camping Acqua et Sole bij Porto-Vecchio.

Op zoek naar jouw ideale camping direct aan zee? Hier staan ze allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.