Vacansoleil_venetië_tips_hotspots_must_see_italië

8x Hotspots & meer tips voor Venetië

Gondels, kanalen, paleizen en prachtige gebouwen. Dat is Venetië. Een van de populairste bestemmingen van afgelopen jaren. Deze trekpleister van Italië heeft de mooiste must-see plekjes. Welke je écht gezien moet hebben? In dit blog ontdek je de 8 must-sees van Venetië, de 3 leukste wijken in de stad én de 6 hotspots in de buurt.

Weetje: Venetië bestaat uit 118 eilandjes

Venetië ligt in de Italiaanse regio Veneto. De stad bestaat uit 118 eilandjes en is gesticht in 421. Al vanaf de eerste jaren van het bestaan is Venetië actief met scheepsbouw en import van kruiden, zijde en andere stoffen. Dat leidde ertoe dat de stad een grote handelsmacht werd. Jaren later werd de stad bijna bankroet verklaard en was de stad steeds in handen van andere landen, zoals Oostenrijk en Frankrijk. De afgelopen tientallen jaren is de stad weer Italiaans en uitgegroeid tot toeristische trekpleister.☺

8x Must-see plekken in Venetië

Venetië barst van de must-see plekken. Je kijkt overal in de stad je ogen uit. En ja… de must-see plekken worden stuk voor stuk goed bezocht. Het zijn zeer bruisende plekjes. En zó de moeite waard.

1. Piazza San Marco & Basiliek van San Marco

Het centrale punt van de stad is het San Marcoplein. Op dit enorme plein wemelt het meestal van de toeristen. Logisch, het is gewoon erg mooi! De galerijen aan de zijkant van het plein zijn opvallend symmetrisch en super fotoproof. Oh, stop je etenswaren in je tas, voor je het weet komt er een vlucht duiven op je af!

Venetie - Palazzo San Marco - San Marco plein

Het zal je niet ontgaan dat als je midden op het plein staat, en je je omdraait, je aankijkt tegen de Chiesa d’Oro; de gouden kerk. Dat is de bijnaam voor de Basiliek van San Marco. De kerk heeft tal van gouden decoraties en mozaïeken aan de binnenkant, vooral op de plafonds van het gebouw. Even binnen spieken, is dus zeker een must. Het kost je een paar euro en levert je een leuke ervaring op! ? Ook de Torre dell’Orologio is een aanrader. Deze opvallende klok is direct zichtbaar wanneer je op het plein staat.

Praktische tip:

Kleed je gepast. Blote schouders en korte broeken/rokken zijn niet toegestaan in de meeste kerken in Italië. Ook fotograferen en filmen is verboden, dus kijk, geniet en neem alles goed in je op.☺

Venetië - Basiliek San Marco

Venetië - Torre dell'Orologio

2. Palazzo Ducale & Ponte dei Sospiri

Aan de waterkant bij het Piazzo San Marco staat het Palazzo Ducale. Dit was vroeger het paleis van de Doge (leider) van Venetië. In 1923 werd het een museum. Binnenin vind je zalen bedekt met goud en fresco’s. Verderop zie je de Ponte dei Sospiri, wat ‘brug der zuchten’ betekent. Volgens verhalen van vroeger was dit de brug waar de gevangenen voor het laatst het daglicht zagen en dus hun laatste zucht uitbliezen voordat zij de gevangenis inliepen aan de andere kant van de brug.

San Marco plein in Venetië

Brug der Zuchten - Ponte dei Sospiri in Venetië

3. Ponte di Rialto & Canal Grande

Over het Canal Grande spannen 4 grote bruggen en de Ponte di Rialto is de oudste. Deze brug is dan ook een bekend kenmerk van Venetië. De constructie is gemaakt van wit marmer en heeft aan beide kanten leuke attracties. Oversteken maar!

De Canal Grande is een 3,8 kilometer lang kanaal waar je de hele dag door bootjes ziet varen. Deze ‘vaporetti’ en Alilaguna gondols zijn het openbaar vervoer (de taxi’s) van Venetië. Als je vanuit de lucht neerkijkt op Venetië zie je dat een grote S van water het centrum van Venetië verdeeld. Dit kanaal is dus eigenlijk de hoofdweg van de stad. Aan de rand van de Canal Grande staan alle vroegere paleizen en huizen. Dus als je de kans hebt om op de boot te stappen, doe dat! Je kijkt je ogen uit.

Ponte di Rialto

4. Santa Maria Gloriosa dei Frari & San Giorgio Maggiore

De kerken in Venetië zijn eigenlijk allemaal de moeite waard om te bezoeken. Maar déze 2 zijn het allermooist. De Santa Maria Gloriosa dei Frari ligt op maar 5 minuten lopen van het San Marcoplein. Je kunt er dus zo even binnenwippen. De kerk kenmerkt zich door de mix van stijlen en is daarom bijzonder om te zien. San Giorgio Maggiore is een van de eilanden bij Venetië. Hierop staat nóg zo’n prachtkerk. Deze kerk van San Giorgio Maggiore heeft een opvallende toren. Je kunt via de houten trap of lift de top van de toren bereiken en genieten van het uitzicht over de lagune.

5. Burano & Murano

Burano en Murano zijn de twee kleurrijkste eilanden van Venetië. Murano staat bekend om het Murano glas. Al honderden jaren wordt hier glas geblazen. Vroeger woonden de glasblazers in Venetië maar vanwege het brandgevaar in de smalle straatjes moesten ze verhuizen naar Murano. Maak je een tripje naar Murano? Bezoek dan het Museo del Vetro en de leuke glaswinkeltjes. Kijk ook binnen bij de Basilica di Santa Maria e San Donato, waar 4 botten achter het altaar hangen. De botten zijn langer zijn dan één meter en een legende zegt dat dit de botten van een draak zijn… wie weet!

Murano glas blazen bij Venetië

Op Burano vind je vooral felgekleurde huisjes, maar ook handgemaakt kant. Dit handwerk wordt hier al jaren gemaakt en zelfs het kleinste stukje kant is aan de prijzige kant. Wil je kant kopen? Let dan op dat je het originele product koopt met het bijpassende kenmerk. Een leuke bonus op eiland Burano is dat het eten – vooral visgerechten – veel goedkoper is dan in hartje Venetië.

Vervoer naar Burano en Murano

Elk half uur gaat er een vaporetti richting de eilanden. Deze stopt eerst op Murano en vaart dan verder naar Burano. Je kunt dus prima beide eilanden verkennen op één dag.

Burano eiland

6. Teatro La Fenice

Dit bijzondere theater stamt uit 1792. Sinds die tijd is het al 2 keer afgebrand en weer opgebouwd. In 2003 is hij weer ‘uit de as herrezen’, zoals de Venetianen het zeggen. Tegenwoordig worden er concerten en opera’s georganiseerd. Wil je gewoon het prachtige decor van het theater zien? Dat kan! Er worden dagelijks begeleide tours georganiseerd.

7. De 3 mooiste musea in Venetië

Kunstliefhebber? In Venetië haal jij je hart op! Te beginnen bij de Peggy Guggenheim collectie. Dit museum is opgezet door Peggy Guggenheim. Zij ontving op haar 21ste een miljoenenerfenis, waar ze moderne kunst van kocht voor haar verzameling. In het Palazzo Venier dei Leoni maakte ze haar verzameling toegankelijk voor het publiek. Je vindt hier onder andere kunst van Picasso, Kadinsky en Mondriaan.

Het tweede museum is Ca’ Rezzonico. Dit 18de eeuwse museum is ontworpen door een grootse barokarchitect. Je ziet er veel schilderijen van Venetiaanse schilders. De plafonds zijn versierd met kleurrijke fresco’s en je overal in het interieur prijken gouden accenten.

Ook in het Galleria dell’ Academia museum hangen veel schilderijen uit de 18e eeuw. De diversiteit in dit museum is groot en daarom ontzettend interessant.

8. Carnevale di Venezia – Carnaval in Venetië

Het welbekende Venetiaanse carnaval. Het feest gaat al honderden jaren terug en staat bekend om de mysterieuze maskers en de extravagante klederdracht. De maskers werden gedragen zodat iedereen anoniem was en de verschillende standen niet zichtbaar waren. Je kunt het feest bewonderen als toeschouwer bijvoorbeeld vanaf het San Marcoplein waar de verklede mensen flaneren. Maar je kunt ook zelf meedoen!

Carnevale di Venezia - Venetië

3x De leukste wijken van Venetië

Als je even uitgekeken bent op de toeristische plekjes in Venetië, duik dan eens de bijzondere wijken rondom het centrum in! Hier ontdek je de leukste cafés en winkeltjes.

#1 Dorsoduro 

De naam van de wijk betekent ‘harde rug’. Voorheen lag hier namelijk een zandbank waarop nu deze wijk is gebouwd. De wijk is tegenwoordig een universiteitsbuurt met een gezellige sfeer. Rondom het plein Campo Santa Margherita strijk je neer op de leukste lunchplekjes en terrasjes voor een heerlijke Venetiaanse lunch. Ook leuk om er te bekijken:

  • De kerk: Santa Maria della Salute
  • En in deze wijk vind je het eerdergenoemde Peggy Guggenheim Museum

#2 Sante Croce

Deze bruisende wijk is er zeker een om op je lijstje te zetten. De kerk San Stae kijkt uit op de Canal Grande en is open voor publiek. In Venetië vind je niet veel groen. Behálve bij Parco Pubblico Papadopoli. De perfecte plek om even tot rust te komen!

#3 Cannaregio

Dit is de drukste wijk van deze 3 leukste wijken. Ook hier tref je een aantal mooie gebouwen en leuke plekjes om te verkennen.

  • Zoals het Ca d’Oro Palace, een gebouw uit de 15e eeuw en zeer fraai!
  • Parco di Villa Groggia: dit is een wat kleiner park waar je veel locals tegen komt. Er is zelfs een klein speeltuintje voor de kids.
  • Ponte delle Guglie: via deze brug kom je weer op het San Marcoplein.

6x Hotspots in de buurt van Venetië

Venetië zelf is schitterend, maar als je even toe bent aan een wat rustigere boeiende stad… check dán deze dorpen en steden. ?

Chioggia: Klein Venetië 

Bezoek het vissersplaatsje Chioggia! Net als Venetië heeft Chioggia veel kanalen. Het wordt daarom ook wel ‘klein Venetië’ genoemd. Voor een drankje of hapje moet je in de straat Corso del Popolo zijn. Daar wemelt het van de restaurants en terrasjes. En alles is er nog betaalbaar ook! Zin om op het strand te luieren? Dan ben je in Chioggia ook aan het goede adres. Je kunt er namelijk oversteken naar het eiland Sottomarina waar je geniet van zon, zee en strand!

Chioggia in de buurt van Venetië

Caorle: Kleurrijk als Burano 

Het plaatsje Caorle is eigenlijk een combinatie van Venetië en Burano. Er is net als in Venetië een lagune en je loopt er ook door dezelfde smalle straatjes. De felgekleurde huisjes als in Burano zie je hier ook. Er wordt gezegd dat de huizen in die felle kleuren zijn geverfd om op te vallen vanuit zee. Zo zagen de vissers vroeger sneller de kust. Doen in Caore?

  • Wandel naar het einde van de pier voor de kerk Santuario della Madonna dell’Angel
  • Flaneer door de drukste winkelstraat van het stadje: Rio Terrà delle Botteghe
  • Wandel dan verder naar de haven waar aan het eind van de middag de visverkoop losbarst.
  • Sluit je dag af aan een van de stranden bij Caorle. In het oosten vind je het strand Levante en in het westen het strand Voor de vakantiegangers met een hond: je viervoeter is welkom op het strand Bau! ?

Caorle

Padua/Padova: met grote basiliek

Padua wordt vaak vergeten door toeristen, des te meer reden om er een kijkje te gaan nemen. Het is er minder toeristisch, terwijl het een erg aantrekkelijke stad is! De enorme Basilica di San Antonio is een lust voor het oog. Een tip: wandel bij deze basiliek verder naar het aangrenzende klooster. Daar staan prachtige Magnolia bomen in de tuin.

In het centrum van de stad ligt een van Europa’s grootste pleinen: Prato della Valle. Op het plein komen de locals bijeen om bij te kletsen. Er worden ook vaak festivals, markten en zelfs races georganiseerd. Nog een must-see hier is Caffé Pedrocchi. Dit oude café bestaat al sinds 1831 en was in de 19e eeuw 24 uur per dag open. Tegenwoordig zijn er wél openingstijden, worden er allerlei feesten en partijen georganiseerd, en zit je hier nog steeds goed voor een kopje espresso óf de bekende koffie met muntroom!

Padova / Padua stad

Lido di Venezia: het 10 kilometer lange zandstrand 

Lido di Venezia, ook wel ‘de Lido’ genoemd, is een 11 kilometer lange zandlagune bij Venetië. Na druk rondstappen in Venetië is dit de ideale plek om tot rust te komen. Je ontspant hier heerlijk aan zee. Er is wel zo’n 10 kilometer aan strand! En overal heb je uitzicht op het water. Bezoek het schattige dorpje Malamocco aan de zuidkant van het eiland. En bewonder ook het monument Tempio Votivo. Deze toren valt direct op wanneer je arriveert via het water. Hoe je eigenlijk op Lido di Venezia komt? Met een vaporetti (lijn 1, 5.1 of 5.2) vanaf halte Riva degli Schiavoni bij het Piazza San Marco. Dan ben je ongeveer 15 minuten onderweg. Ook leuk: Ieder jaar wordt op Lido di Venezia het Filmfestival van Venetië georganiseerd.

Treviso: Kunststad 

Op het vasteland van Italië, richting het noordoosten ligt de stad Treviso. Een stad die veel lijkt op Venetië: vol kunst en waterstraatjes. Het verschil? Het is een stuk kleiner dan de grootmacht en dus ook rustiger. Het Canale Buranelli hier is het Canal Grande van Venetië, maar dan zonder de gondels. Tijdens je wandeling door de stad ontdek je overal kunstwerken. Een superplek om foto’s te maken! In het oude stadscentrum slenter je over het Piazza dei Signori. Vooral in de avond bruist het op dit plein.

Midden in het kanaal Cagnan Grande ligt Isola della Pescheria, ‘het eiland van de visserij’. Hier koop je iedere dag verse vis. Op het Piazzetta San Parisio vind je een klein pleintje met een markt, waar ze groente en fruit verkopen. Kuier overal op het gemak langs, dan proef je de sfeer van de stad op z’n best!

Treviso

Friuli Venezia Giulia: Groene parel 

Deze groene regio ligt in het noordoosten van Italië, op zo’n 2 uur rijden van Venetië. De regio grenst aan Oostenrijk en Slovenië. Net als die 2 landen heeft dit Italiaanse gebied veel natuurschoon. Het is dus wéér zo’n perfecte plek om te relaxen na het slenteren door het bruisende Venetië. Geniet van het uitzicht op de bergen (Dolomieten en Alpen), de meertjes en bergriviertjes. Verken Aquileia, een belangrijke stad in het Romeinse tijdperk. En maak ook een tripje naar Trieste en Gorizia.

Friuli Venezia Giulia

Wil jij naar Venetië? Lees dan ook het blog met praktische tips (zoals de beste reistijden) en bekijk campings in de buurt van Venetië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *