Toscane voor beginners: 5 tips

Collega Danielle ging met haar vriend sinds lange tijd weer naar de camping. Spannend! De keuze viel op camping Norcenni Girasole Club in Toscane. In dit blog lees je haar ervaringen.

Norcenni Girasole Village

Op aanraden van mijn klantenservice-collega’s boekten we camping Norcenni Girasole Village in Toscane. We verbleven in een Waikiki stacaravan met 3 slaapkamers, ruime woonkamer en volledig ingerichte keuken. I know, superluxe voor 2 personen! De camping verder? Die is heel levendig en uitgebreid. Er zijn wel 3 restaurants, complete foodcorner, grote supermarkt en 6 zwembaden!

Camping Norcenni Girasole in Toscane

Ideale uitvalsbasis

Camping Norcenni Girasole Village ligt heel centraal in Toscane. Ideaal om deze Italiaanse regio te ontdekken. En wat hebben we veel gezien. Florence, Siena, San Gimignano, Montepulciano… Alle bekende plaatsen. Wij waren dan ook voor het eerst in Toscane.

Ben jij ook nog nooit in Toscane geweest? Zet deze plekken écht op je lijstje:

1. Siena

Historische steden, mooie gebouwen en pleinen. Houd je daarvan? En ben je geen fan van musea? Dan kun je Siena en San Gimignano prima op één dag bezoeken. Deden wij ook. In de ochtend gingen we naar Siena. Een bezoekje aan het Piazza del Campo stond bovenaan ons lijstje. Wat een indrukwekkend groot en bijzonder plein! Door smalle straatjes met boetiekjes en Italiaanse specialiteiten wandelden we naar de zwart-wit gestreepte Duomo. Als je wilt, ga je daar naar binnen. Voor een schappelijke prijs krijg je dan een tour en kun je de kathedraal en bijgebouwen bezichtigen. Wij sloegen dit over. We vonden het gebouw van de buitenkant al mooi genoeg 🙂

De Stad Siena in Toscane

2. San Gimignano

Na een lunch van verse pasta – mmm! – reden we naar San Gimignano. Daar waan je je terug in de tijd. Een middeleeuws dorp met hoge torens, een stadsmuur en gezellige pleinen. Zin in verkoeling? In San Gimignano ligt een van de beste ijssalons van de wereld: Gelateria Dondoli. Vaak staat er een flinke rij, maar het wachten is meer dan de moeite waard. Even later sta je toch wel lekker van de beste ijs ter wereld te smullen!

Stad San Gimignano in Toscane

3. Monterigionni

Monterigionni is een klein, schattig dorpje dat tussen Siena en San Gimignano ligt. Al van grote afstand zie je het vestingstadje liggen boven op een steile berg. We parkeerden de auto onderaan de berg en begonnen aan de klim naar boven. Het is even puffen, maar het uitzicht loont!

Verder bestaat Monteriggioni uit een paar straatjes. Toch is dit dorp erg bekend. Waarom? Nou, het heeft 14 verdedigingstorens en een lange stadsmuur. Voor een paar euro kun je over die stadsmuur wandelen. En… geweldige foto’s maken van dat typische Toscaanse landschap!

Vestigingsplaats Monteriggioni in Toscane

4. Chianti-wijntour

Camping Norcenni Girasole Village ligt tussen de wijnvelden én direct aan de Chianti-route. Daarom organiseert de camping wekelijks een Chianti-tour. Die konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan.

  • Stop 1: Eerst kwamen we terecht op een biologische wijnboerderij. Na een korte uitleg volgde een heerlijke, uitgebreide wijnproeverij met typisch Toscaanse hapjes. Een aantal wijnen smaakten goed… dus daarvan namen we de nodige flessen mee naar huis!
  • Stop 2: De tweede stop was een mooi oud klooster. Na een rondleiding moest er uiteraard weer geproefd worden… Ruiken, kijken, proeven. Kortom: genieten!
  • Stop 3 en 4: Na nog een korte stop in Radda in Chianti en een bottelarij – waar uiteraard weer Chianti geproefd moest worden – keerden we tevreden terug naar de camping.

Tip: In de supermarkt van de camping vind je een uitgebreide selectie Chianti-wijnen uit de regio. Zo kun je ook zelf een proeverijtje organiseren. Knus op je campingplekje.

Chanti wijn tour in Toscane

5. Florence

Wij, als Toscane-groentjes, wilden dolgraag naar Florence. Voor dit uitje naar dé grote Toscaanse stad namen we vanuit de camping de bus. Lekker makkelijk, want die zette ons midden in het centrum af. We waren er! Eerst zochten we een terrasje om échte Italiaanse cappuccino te drinken. In Italië nemen ze koffie serieus. Zo bestellen ze geen cappuccino na 11 uur ’s ochtends. Gelukkig was ’t pas 10 uur, dus we konden met een gerust hart cappuccino bestellen.

Heb je wel eens foto’s gezien van Florence? Het is één groot openluchtmuseum. We slenterden door de stad en kwam opeenvolgend langs allerlei mooie gebouwen: de Duomo, Palazzo Picci, Piazza della Signoria, de Ponte Vecchio… Voor de lunch wilden we neerstrijken op een van die vele terrasjes. Tót we de beste lunchplek van Florence tegenkwamen: de Mercato Centrale. Dat is een grote overdekte markthal waar je heel voordelig kunt lunchen. Aanrader!

Alle campings in Toscane bekijken? Bij Vacansoleil kun je kiezen uit 16 campings in deze Italiaanse regio.

Wil je meer tips voor je vakantie in Toscane? Lees dan ook dit blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *