zomerfeesten-italie

Feest mee met de Italianen zodra het weer kan en mag!

Italiaanse feestjes die je bij wilt wonen

Deze gastblog is geschreven door Il Gironale

Het is wel tijd voor een feestje nietwaar? In Italië zijn ze daar goed in. Wij vertellen je alvast waar je moet zijn, zodra het weer kan en mag van de overheid. In Italië wordt alles aangegrepen om een feestje te bouwen. De oogst, de historie, de muziek en uiteraard ook het geloof. Maak deze zomer eens nieuwe vrienden voor het leven. Dompel je onder als een echte local in een van de vele dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane. Een onvergetelijke ervaring!

Sluit aan bij een dorpsfeest, ook wel bekend als Sagra

Zelfs het kleinste Italiaanse gehucht heeft wel een dorpsfeest. Een Sagra zoals ze dat noemen. Vaak hebben die een thema zoals bijvoorbeeld de lokale lekkernij. Let als je van en naar de camping rijdt maar eens op de borden en posters langs de weg of vraag het bij de receptie. In Toscane zijn er talloze Sagre van het wilde zwijn maar ook van de truffel, de porcinichampignon en er is zelfs een bierfeest. Trek de stoute schoenen aan en koop bij de kassa een paar bonnetjes voor eten en wijn. Schuif met de kids gewoon aan bij de lange tafels en geniet van een feestmaal met plastic bestek en bordje. Ondertussen willen de dorpsbewoners alles van je weten want toeristen zien dit soort mini evenementjes vaak over het hoofd. De kleintjes die net als de Italiaanse kleintjes ook wel eens om middernacht in de slaapzak mogen, vermaken zich gegarandeerd bij de draaimolen. Na afloop is er vaak vuurwerk. Op deze website staan alle dorpsfeesten in juli en augustus in Toscane aangekondigd.

zomerfeesten-italie-toscane

Deze foto is afkomstig uit de tijd vóór corona.

Paarden, Puccini, blues en boogschieten

Kleine Italiaanse feestjes zijn leuk maar grote ook. In Toscane vieren ze in de zomer overal de geschiedenis met fanfares, optochten en sportwedstrijden, in schitterende middeleeuwse kostuums. Zo’n groots evenement duurt vaak meerdere dagen en natuurlijk speelt het eten altijd een hoofdrol.

Palio in Siena

Neem bijvoorbeeld de Palio in Siena, ieder jaar op 2 juli en 16 augustus. Daar moet je een keer geweest zijn. Het is een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een korte paardenrace. De paarden rennen maar twee rondjes op een groot plein, maar het roept de diepste emoties van de inwoners op. De 17 stadswijken (contrade) strijden namelijk ieder met een eigen paard om de winst. Dat zijn tegenwoordig vaak paarden van het Italiaanse eiland Sardinië die speciaal worden getraind en voor enorme bedragen naar Toscane komen. Duizenden toeschouwers vullen het plein. Van over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren. Voordat ze na twee rondjes echt finishen zijn er vaak nog een gigantisch aantal valse starts! Het kan dus wel even duren.

paardenrace-toscane

Deze foto is afkomstig uit de tijd vóór corona.

Paardenrace in Pistoia

Een soortgelijke paardenrace houden ze ieder jaar op 25 juli in Pistoia. Ook tijdens deze Giostra dell’Orso, strijden stadswijken tegen elkaar. Ben je meer van de muziek dan wordt in dezelfde stad de eerste weken van juli altijd een internationaal bluesfestival georganiseerd.

Middeleeuwen herbeleven in Volterra

In de schitterende Toscaanse stad Volterra is de historische feestweek dit jaar van 18 tot 25 augustus. Volterra A.D 1398 noemen ze het. De hele week herleven de middeleeuwen met optochten, vaandelzwaaien, wedstrijden, oude ambachten en uiteraard eten en drinken.
Zit je op een van de mooie campings aan de Toscaanse kust, dan is het kleine stadje Massa Marittima goed bereikbaar. Op 14 augustus is er een spannende kruisboogwedstrijd, de Balestro del Girifalco.

Ferragosto in héél Italië

Save the date: 15 augustus is een nationale feestdag in Italië. Dan is het Ferragosto, Mariahemelvaart. Overal in het land zijn er dan festiviteiten.

Muziekfeesten

Veel wereldberoemde componisten komen uit Italië. Neem bijvoorbeeld Giacomo Puccini die in de stad Lucca werd geboren. Hij begon al in 1930 zijn eigen operafestival. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een serie van uitvoeringen in de openlucht, met het Toscaanse landschap als decor. Van half juli tot half augustus wordt er in Torre Del Lago, vlakbij Viareggio, een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt. In de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel! Tegenwoordig trekt het ruim 40.000 bezoekers en moet je de kaartjes echt ver van tevoren reserveren. In het theater hebben de grootste operazangers gestaan zoals Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras en Andrea Bocelli.

Wijnvatenrace

Tot slot nog even een geweldig uitstapje voor campinggasten aan het meer van Trasimeno en Toscane. De laatste zondag van augustus is in Montepulciano de wijnvatenrace. Tijdens de Bravio delle Botti, duwen atletische jongens wijnvaten zo snel mogelijk door de stad. De vaten wegen 80 kilo en moeten over een parcours van 1.800 meter omhoog worden gerold, tot de finish op het Piazza Grande. Het evenement begon in de 14e eeuw ooit als een paardenrace totdat het in de 18e eeuw werd afgeschaft. Pas in 1974 werd het nieuw leven in geblazen alleen werden de paarden voor wijnvaten ingeruild. Acht wijken strijden om de winst.

zomerfeesten-italie-wijnvatenrace

Deze foto is afkomstig uit de tijd vóór corona.

Overnachten in de buurt van dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

Na het bijwonen van zo’n Italiaans feestje, wil je niet te lang meer reizen om terug te zijn bij de camping. Bekijk hier welke Toscaanse topcampings van Vacansoleil bij jouw favoriete zomerfeest in de buurt liggen.

zomerfeesten-italie