Met deze tips maak je de mooiste vakantiefoto’s!

Collega Eugene maakt de mooiste foto’s! Wil jij net zo’n mooie foto’s maken? Lees dan hier zijn tips.

Het maken van mooie vakantiefoto’s is niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal vuistregels. Met deze tips wordt iedereen een topfotograaf! Je moet de mogelijkheden en beperkingen van je toestel weten en je ogen goed de kost geven, want er is overal wel iets moois te zien. Bij de aanschaf van het fototoestel is het raadzaam om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden. Fotograferen kan tegenwoordig op talloze manieren, zoals met een smartphone, een compact-camera en een spiegelreflexcamera.

Met deze tips maak je de mooiste vakantiefoto's van de zee. Lees snel ons blog!

Ga goed voorbereid op reis, hier wat tips:

 • Bedenk wat voor soort camera je wilt gebruiken. Ga je voor licht, compact of kies je voor het wat zwaardere (betere) werk? Een spiegelreflexcamera geeft de mooiste foto’s doordat de lenzen ook beter zijn.
 • Wat voor camera je ook gebruikt, ze hebben altijd veel knopjes… En hoeveel ken je er echt als je eerlijk bent? Als je alles uit je camera wil halen, zorg dan dat je alle knoppen en functies kent.
 • Je leert het het beste door gewoon te fotograferen. Trek er eens een dag op uit en maak veel foto’s. Wees niet bang om een fout te maken. Je kunt niks kapot maken en met een digitale camera verspeel je geen materiaal. Evalueer je foto’s en leer van je fouten.
 • Check voor je op reis gaat of je een opgeladen accu of batterijen en voldoende geheugenkaartjes hebt.

“Je leert het het beste door gewoon te fotograferen. Trek er eens een dag op uit en maak veel foto’s.”

close-up-648x431

Met deze tips krijg je de mooiste foto’s:

 • De compositie, ofwel de verdeling of positionering van je onderwerp t.o.v de rest van de foto, is belangrijk. Werk beeldvullend; close up foto’s spreken.
 • Let op de achtergrond! Zorg ervoor dat er geen storende dingen of rommel op de achtergrond liggen. Vaak is een stapje opzij al voldoende om dat te voorkomen.
 • Op vakantie is er uiteraard zon! Als je met tegenlicht fotografeert is het raadzaam om een zonnekap te gebruiken tegen reflecties of vlekken. Teveel tegenlicht kan het onderwerp donker maken. Pas de belichting aan en gebruik de flits in de camera bij tegenlicht om de schaduwkant van je onderwerp op te lichten. Let daarbij op het bereik van de flits.
 • Mooie familiekiekjes, zonder dat iedereen met de ogen knijpt? Let op de zonnestand, laat mensen niet in de zon kijken. Probeer deze foto’s ook ’s ochtends of laat in de middag te maken, dan is er veel mooier licht dan midden op de dag.
 • Met autofocuslock kun je de scherpte in een foto leggen. Stel bijvoorbeeld scherp op de ogen bij mensen of dieren.
 • Kies ook eens een ander camerastandpunt. Ga eens door de knieën (kikkerperspectief) of zoek een hoog punt op om een zogeheten vogelperspectief te maken.

Met deze tips maak je de mooiste vakantiefoto's, zoals in kikkerperspectief

“Ga eens door de knieën (kikkerperspectief) of zoek een hoog punt op om een zogeheten vogelperspectief te maken.”

Probeer eens iets anders

 • Een item op de voorgrond geeft diepte in de foto. Door de onscherpte van dit item en de onscherpte van de achtergrond accentueer je het onderwerp.
  Probeer ook eens wat nieuws.
 • Fotografeer ’s avonds met kunstlicht, op een plein of vanaf een brug een stadsgezicht. Hiervoor moet je wel een statief gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen.
 • Wees creatief. Fotografeer een detail van bijvoorbeeld een gebouw in plaats van het hele gebouw.
  Als je achteraf een digitaal fotoalbum wilt maken is het ook leuk om je eigen achtergronden te maken. Fotografeer bijvoorbeeld structuren van diverse materialen b.v stenen, zand een oude houten muur, een gebouw, een weg of een zonovergoten strand met blauwe lucht etc.
 • Fotografeer locale mensen en cultuur, eten, een markt. Vraag wel even aan de mensen of ze er geen bezwaar tegen hebben dat je ze fotografeert.

Met deze tips maak je de mooiste vakantiefoto's van locals

Met deze tips wordt iedereen een topfotograaf!

Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.