Verzamel je vakantie en maak een fotoalbum met deze tips van Vacansoleil!

Vakantie fotoboek maken: 8 Tips

Tips om een mooi vakantiealbum te maken voor extra lange napret

Zit jouw vakantie erop? Dan kun je lekker nagenieten van de vakantiefoto’s! Je mooiste foto’s krijgen natuurlijk een plekje in een fotoboek. Zie je op tegen het maken van een vakantiealbum? Met deze tips heb je het boek zo gemaakt. Kun op een herfstachtige avond nog lekker nagenieten van jouw zomervakantie.

8 Tips om je vakantie fotoalbum te maken

1. Selecteer kritisch

Jouw smartphone of digitale camera staat vast vol met honderden foto’s. Top! Nu kun je namelijk de beste, scherpste, leukste en prachtigste foto’s van alle vakantiedagen uitkiezen. In jouw fotoboek komen alleen de top-notch foto’s! Soms is het even moeilijk kiezen. Bedenk dan welke foto je het liefst in je fotoboek ziet en dat het overbodig is als je vrijwel dezelfde foto ernaast hebt staan. Foto’s over, die je wel wilt bewaren? Laat ze afdrukken!

Laat een aantal vakantiefoto's afdrukken die niet in jouw vakantie fotoboek passen.

2. Sorteer foto’s logisch

Zorg voor structuur in jouw boek. Sorteer de foto’s bijvoorbeeld op dag of thema. Dat eerste is heel gemakkelijk, aangezien je digitale foto’s hebt. Kies op je computer voor de lijstweergave van je foto’s en je ziet precies wanneer en zelfs hoe laat een foto is gemaakt. Versleep ze in mapjes, zodat je bij de pagina’s maken in een oogopslag ziet hoeveel kiekjes je hebt om mee te werken.

3. Organiseer en maak de basis van je boek

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het maken van een fotoboek. Hoeveel foto’s heb je geselecteerd voor je album? Hoeveel dagen duurde jouw vakantie of hoeveel thema’s komen straks in jouw fotoboek te staan? Kijk naar wat je hebt en bepaal aan de hand daarvan hoeveel pagina’s je in jouw gekozen formaat fotoboek nodig hebt. Houd er rekening mee dat je de ene keer een foto wilt uitvergroten op een complete pagina en de andere keer prima een stuk of 12 foto’s bij elkaar zet op één enkele bladzijde. Weet wel dat je bij het maken van een fotoboek beter te veel ruimte dan te weinig kunt hebben. Kies het album dat bij je hoeveelheid foto’s past en plan voor je begint met ‘plakken’ wát op wélke pagina komt. Bijvoorbeeld: pagina 1 de heenreis, pagina 2 aankomst, pagina 3 uitje naar het strand, pagina 4 en 5 dagje sightseeing in een stad, etc.

Met deze tips maak je het mooiste vakantie fotoboek!

4. Probeer je mogelijkheden uit

De mogelijkheden online zijn érg uitgebreid. Vaak krijg je na een paar pagina’s maken steeds meer feeling met het ‘online scrappen’ en maak je steeds pakkendere fotocollages. Je wilt echter dat je hele boek er fantastisch uitziet. Daarom ga je eerst op verkenning in het programma. Wat kun je allemaal met de foto’s doen? Welke keuzes heb je om de pagina’s op te fleuren? Wat zijn je mogelijkheden met kaders en collages? Welke stijl pagina spreekt je het meest aan? Probeer wat dingen uit en ga dan ‘voor het echie’ aan de slag.

5. Kies kiekjes voor sensationele achtergronden

Kleuren zijn leuk voor op de achtergrond, maar soms is een foto veel beter! Met een foto als achtergrond geef je een pagina in jouw fotoboek meteen sfeer. Foto’s die subliem zijn voor de achtergrond?

  • Panoramafoto’s verspreid over de breedte van je fotoboek.
  • Omgevingsfoto’s van natuur, strand en stad.
  • Foto’s van grote bezienswaardigheden, zoals kastelen, andere imposante gebouwen, fonteinen en standbeelden.
  • Foto’s van details, bijvoorbeeld een beeld van bijzondere tegels of het stalen werk van een grote poort, een gekleurde muur met een pittoresk raam en bloembakken, een kikkerperspectief dat een beschilderd plafond toont, een vogelperspectief van een typisch gerecht of het water dat over het strand rolt. Noem maar op!

6. Decoreer (met mate)

Nu je van tevoren weet wat je wilt, hoe je het wilt en hoe je dat doet, ga je aan de slag. Gericht pak je pagina voor pagina aan. Twee pagina’s naast elkaar? Die pak je tegelijk aan. Kies je achtergrond, zet je foto(’s) erin en decoreer. Houd je van speels? Dan leef je je uit. Geef kiekjes verschillende groottes en ‘plak’ ze diagonaal. Gebruik verschillende kaders, sierrandjes en afbeeldingen die je erbij ‘scrapt’. Heb je liever een clean en overzichtelijk boekwerk van jouw reis? Dan kies je voor grote foto’s die je recht ‘inplakt’ en geef je pagina’s steeds dezelfde achtergrondkleur. Sierrandjes gebruik je een enkele keer en als je kaders of ‘scraps’ gebruikt, zijn dat steeds dezelfde.

Maak je vakantie fotoboek met mooie vakantiefoto's.

7. Maak af met tekst

Uiteraard staat een fotoboek vol met foto’s. Hier en daar kan een toelichting je foto’s nog boeiender maken. Voorzie je foto’s daarom van onderschriften, geef pagina’s een korte intro of maak bij sommige ‘thema’s’ een compleet verslag. Ben je niet zo schrijversachtig ingesteld of spreken jouw plaatjes voor zich? Dan kies je voor titels en/of korte onderschriften waar je simpelweg benoemt wat op de foto te zien is en waar de foto is geschoten.

8. Creëer een unieke omslag

Klaar? Nee, je moet de cover nog! Tip als je van plan bent om elk jaar een vakantie fotoalbum te maken: kies een neutrale kaft, bijvoorbeeld met zwart of wit als achtergrondkleur. Geef de kaft een titel: de plaats van bestemming + het jaartal.

Heb je jouw mooiste vakantiefoto’s in je album staan, maar raak je niet uitgepraat over je vakantie? Stuur dan jouw vakantieverhaal met jouw mooiste foto’s naar ons en win je volgende vakantie. Meedoen kan hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.