Vakantiefoto’s maken met je smartphone, zo krijg je de beste foto’s!

Vakantiefoto’s maken met je smartphone, zo krijg je de beste foto’s!

De zomervakantie. Daar kijken we het hele jaar naar uit. Of je nou een stacaravan hebt gehuurd in Italië of een bungalowtent in Frankrijk, een vakantie zorgt voor ontspanning en mooie herinneringen! Foto’s zorgen ervoor dat we deze herinneringen niet vergeten. Neem daarom je telefoon overal mee naartoe en maak heel veel vakantiefoto’s!

Hè? Alle vakantiefoto’s maken met je smartphone? Worden die wel mooi? Kan ik die foto’s dan ook afdrukken of bundelen in een fotoboek? Jazeker! Wij geven je een aantal tips hoe je tijdens jouw vakantie de mooiste foto’s maakt met je smartphone. Die heb je tenslotte (bijna) altijd bij de hand!

Let op de resolutie

De resolutie is het aantal pixels op het scherm van je telefoon. Hoe hoger de resolutie, hoe groter je foto’s worden. Zowel qua afmetingen als bestandsgrootte. Eenvoudig gezegd: hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van je foto’s. Wil je een deel van de foto uitsnijden en laten afdrukken? Dan is dit gemakkelijker bij een hoge resolutie. Check dus altijd je instellingen van je telefoon en kies je resolutie. Wil je gewoon véél foto’s maken van bijvoorbeeld de kinderdisco? Zodat je deze kunt sturen naar familie? Dan kun je prima je resolutie wat lager zetten. Dat spaart geheugen op je telefoon. Let wel op, hoe lager de resolutie, hoe lastiger het is om de foto’s groot af te laten drukken.

Hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van je vakantiefoto’s.

Speel met licht

Door met licht te spelen kun je jouw vakantiefoto’s net dat beetje extra geven. Maar hoe doe je dat? Hiervoor kun je het beste de witbalans gebruiken. De witbalans is de correctie die de camerasoftware toepast op verschillende lichtkleuren. Om een wit papiertje als voorbeeld te nemen: de kleur wit ziet er in het zonlicht anders uit dan in de schaduw. Om deze en andere kleuren te compenseren zodat je foto’s er levendiger uitzien, hebben de meeste telefoons verschillende profielen die automatisch de kleuren voor je compenseren. Zo bestaan er bijvoorbeeld de profielen zonlicht, TL-licht en schaduw. Kijk welke profielen op jouw telefoon staan en probeer deze eens uit onder dezelfde omstandigheden. Dan kies je daarna gemakkelijk uit welk profiel het best bij jouw situatie en foto past!

Door met licht te spelen kun je jouw vakantiefoto’s net dat beetje extra geven.

Inzoomen? Liever niet!

Je kent het wel, je zit lekker op een bankje terwijl de kinderen aan het spelen zijn in de speeltuin op de camping. Terwijl ze kunstjes doen wil jij snel een mooie foto maken. Maar dat bankje zit ook zo lekker… Ach, dan zoomen we gewoon even in! Pas daarmee op! De digitale zoom haalt alles heel dichtbij,  maar het zorgt ook voor korreligere foto’s. Deze foto’s kun je eigenlijk niet meer gebruiken om af te laten drukken en dat is zonde.

Optische zoom kun je wél gebruiken. Maar deze zoom zit meestal niet op je smartphone. Het is dus beter om de zoom niet te gebruiken. Wil je tóch een mooie foto van je spelende kinderen in de speeltuin maken? Sta op van het bankje en ga wat dichterbij staan. Dan maak je prachtige foto’s. En die kun je na afloop van je vakantie wél laten afdrukken om met een grote glimlach terug te kijken op dat fijne moment.

De digitale zoom haalt alles wel heel dichtbij, het zorgt ook voor korreligere vakantiefoto’s.

Scherp stellen

De nieuwere telefoons stellen ontzettend snel scherp. Soms kan dit nog wel eens misgaan. Dan wordt bijvoorbeeld het gebouw op de achtergrond scherp, in plaats van je lachende kinderen die je eigenlijk wilt fotograferen. Dit komt vooral voor wanneer je de personen wat meer aan de zijkant in beeld neemt in plaats van exact in het midden. Voor de camera is dan niet duidelijk waarop deze moet scherpstellen. Dit los je gemakkelijk op door op je telefoonscherm te tikken op de plek waar je wilt dat de camera scherpstelt. De camera past zijn focus aan en jij kunt de foto maken zoals jij ‘m bedacht had!

Gebruik maken van scherpte voor bijzondere vakantiefoto’s

Deze optie is ook erg handig wanneer je juist gebruik wilt maken van diepte en (on)scherpte. Wil jij foto’s maken met je smartphone, maar vind je het leuk om bijvoorbeeld de bladeren van een een plant vervaagd op de voorgrond te hebben? Klik dan op je scherm op het achterste object. Zo speel je met de scherpte en maak je bijzondere foto’s.

Speel met scherpte voor bijzondere vakantiefoto's.

Meerdere foto’s op één moment

Meerdere foto’s op één moment maak je met de continustand. De wat? Juist, de continustand. Soms speelt een gebeurtenis zich echt heel snel af. Denk bijvoorbeeld aan je dochtertje die graag foto’s wilt van haar duik in het zwembad. Wanneer je dan maar één foto maakt, mis je misschien het beste moment. Of je mist de duik helemaal, en ziet alleen wat spetters boven het water op de foto staan. Bij de meeste smartphone- en tabletcamera’s schakelt de camera over naar de zogeheten burst- of continustand wanneer je de ontspanknop ingedrukt houdt. Het toestel maakt dan heel snel achter elkaar foto’s tot je de knop weer loslaat. Zo zit er altijd een goede foto tussen!

Meerdere vakantiefoto’s op één moment maak je eenvoudig met de continustand.

Compositie

Naast alle technische zaken is het ook belangrijk om een pakkende compositie te gebruiken bij een foto. Hiermee bedoelen we hoe je iets in beeld neemt. Uiteraard moet je doen wat jij het mooist vindt, maar over het algemeen oogt het beter als het hoofdonderwerp niet precies in het midden staat. Wanneer je een gebouw fotografeert, mag deze best iets aan de rechterkant van je beeld staan. Dit geeft meer diepte aan je foto en zorgt ervoor dat de foto een stuk dynamischer oogt.

Lees ons blog voor de beste compositie-tips voor je vakantiefoto's.

Zorg voor mooi licht

Bij het maken van foto’s is licht één van de belangrijkste elementen die meespelen. Bij goed licht wordt je foto mooier. Buiten ben je natuurlijk erg afhankelijk van het weer. Schijnt de zon? Dan worden je foto’s levendiger en kleurrijker, en kun je over het algemeen dus beter foto’s maken. Pas wel op dat de zon niet je camera in flitst, want dan staat hetgeen dat je fotografeert in de schaduw en wordt het heel donker op het beeld. Ook is het niet handig om personen recht in de zon te laten kijken, dit levert niet de fraaiste plaatjes op.

Bij het maken van vakantiefoto’s is licht één van de belangrijkste elementen die meespelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *