Stedentrip Venetië

Venetië

Een van de meestbezochte steden van Italië en 1 groot openluchtmuseum, zo kun je Venetië het beste omschrijven. Het meest unieke is toch wel de ligging. De stad ligt op eilandjes in een lagune, waardoor al het transport plaatsvindt via het water. U kent ze vast wel, de bekende gondels (al dan niet met zingende gondelier).

Campings bij Venetië

In principe kunt u vanaf elke camping aan de Adriatische kust een dagje naar Venetië. Hieronder een selectie van de meest dichtbijgelegen campings.

Camping Jolly in Town - Afstand tot Venetië 10 km.

Camping Cavallino – Afstand tot Venetië 43 km. 

Camping Ca'Savio – Afstand tot Venetië 60 km.

Camping San Francesco – Afstand tot Venetië 74 km.

Camping Laguna Village – Afstand tot Venetië 74 km.

 

Stedentrip Venetië

De combinatie van cultuur en vele bezienswaardigheden maakt Venetië dé bestemming voor een (romantische) stedentrip. Trek stevige schoenen aan en ga er te voet opuit. Dit is namelijk te beste manier om Venetië te ontdekken. Loop door de smalle (veelal doodlopende) straatjes, over de talloze bruggen en langs de kanaaltjes. Laat u vervoeren door een gondel en kijk uw ogen uit bij het passeren van de oude koopmanspaleizen en statige pleinen.

Deskundigen voorspellen dat de stad uiteindelijk in het water zal verdwijnen, het water stijgt en de stad zakt 2 mm per jaar, dus een bezoekje aan Venetië hoort zeker op uw to-do lijst! Het zal een onvergetelijke indruk op u achterlaten.

Reisinformatie Venetië

Uiteraard kunt u met de auto naar Venetië, maar houd er rekening mee dat de binnenstad autovrij is. U kunt bij de entree van de stad parkeren, maar dan betaalt u de hoofdprijs. Een goedkoper alternatief is parkeren bij treinstation Mestre en vanuit daar de trein nemen. Deze rijdt af en aan en in 10 minuutjes staat u in het centrum van Venetië.

Er zijn ook 2 vluchthavens bij Venetië. Budget maatschappijen vliegen op Treviso (32 km), andere maatschappijen, zoals KLM, op Marco Polo airport (12 km). Op beide airports worden shuttlediensten aangeboden naar het centrum van Venetië. Vanaf Marco Polo kunt u ook per veerboot of watertaxi naar de stad.

Bekende bezienswaardigheden

Basiliek van San Marco
De San Marco basiliek aan het San Marcoplein is prachtig om te zien. De overdadige decoraties, de paardenbeelden en de torentjes trekken direct de aandacht. Binnen in de basiliek kunt u waardevolle stukken bewonderen, als marmeren beelden, goud- en zilverwerk, bokalen en relikwieën van heiligen zoals St. Marcus. In de koepels ziet u versieringen met diverse passages uit de bijbel.

Brug der Zuchten 
Deze barokke brug verbindt het Dogepaleis met de gevangenis van Venetië. Als verdachten eenmaal waren veroordeeld in het paleis, werden zij via deze brug overgebracht naar de gevangenis. Vaak was er daarna voor hen geen weg meer terug. Hun laatste zucht met het uitzicht op de Rio di Palazzo in Venetië werd dan dus op deze brug uitgeademd.

Venetië met kinderen

Duiven voeren op het San Marcoplein
Het centrale plein van Venetië is het San Marcoplein (Piazza San Marco). Het plein wordt gezien als één van de mooiste pleinen ter wereld en bestaat uit twee delen: de Piazza en de Piazzetta. Het plein ziet er nog precies zo uit zoals het in de middeleeuwen aangelegd is. Het is ontzettend leuk voor kinderen om de talloze duiven te voeren die hier huizen. U kunt zakjes voer kopen op het plein.


Vaporetto's
Eenmaal in Venetië is het voor kinderen natuurlijk het allerleukst om de stad te verkennen via het water. Dat kan natuurlijk door een gondel te huren, maar een stuk voordeliger is het om met de Vaporetto's te reizen. Dit zijn waterbussen. Een tip is om een Travel Card te kopen. Hiermee kunt u de hele dag onbeperkt gebruik maken van de Vaporetto's en ook de omliggende eilanden bezoeken.

Winkelen in Venetië

Winkelen in de binnenstad
In de wirwar van straatjes en steegjes zijn de leukste boetiekjes te vinden. Hier vindt u veel Venetiaanse maskers en souvernirs van Muranoglas. Rondom het San Marcoplein kunt u heerlijk windowshoppen bij de winkels van de grote modeontwerpers als Armani, Prada en Versace. Ook leuk is de Strada Nuova. In deze straat, tussen het station en het San Marcoplein, wemelt het van de leuke winkels en pasticcerie (gebakswinkels).

Rialtomarkt
De Rialtomarkt is één van de sfeervolste markten van Italië. Ga hier rustig op een bankje zitten en geniet van de bedrijvigheid, de verse vis en de kleurrijke specerijen. Het prachtige Rialto marktgebouw is een lust voor het oog, maar ook de verschillende viskramen in het overdekte gedeelte zijn prachtig. 's Ochtends vroeg wordt de verse vis door de italiaanse vissers over het water aangevoerd. De Rialtomarkt kunt u combineren met een bezoek aan de Rialtobrug, waarvan u een prachtig uitzicht heeft over het Canal Grande.

Eten in Venetië

Uiteraard kunt u Venetië heerlijk eten, we zijn immers in Italië. Wist u dat de Carpaccio hier uitgevonden is? In 1950 door Giuseppe Cipriani, eigenaar van de wereldberoemde Harry's Bar. Tegenwoordig kunt u hier de beroemde carpaccio nog steeds eten, maar dat is verre van goedkoop. In Venetië is er ontzettend veel keus in gerechten, van pasta tot pizza. Maar uiteraard ook dagverse vis.

Enkele tips betreffende de horeca in Venetië:

  • Zoek een restaurantje buiten de bekende toeristengebieden, dat scheelt behoorlijk in prijs.
  • In Venetië is het niet toegestaan op straat een broodje te eten. De boetes hiervoor kunnen flink oplopen.
  • Let goed op de prijzen van de bijgerechten. Een truc om de rekening wat op te voeren is om bijvoorbeeld de meebestelde frietjes erg duur te maken.

Eten met kinderen

Het is niet moeilijk om hier iets te vinden wat kinderen lekker vinden. Pizza, natuurlijk! Of pasta. Maar het meest scoort u waarschijnlijk met het toetje; een lekker Italiaans ijsje. De beste ijssalons zijn te vinden in Venetië. Ambachtelijk gemaakt ijs in de lekkerste smaken!